Contoh Teks Khutbah Jumat Singkat dan Jelas Bahasa Sunda

Khutbah pada sholat jumat yang merupakan bagian dari salah satu rukun jumat memang secara peneangan dan penjelasannya itu senantiasa harus di mengerti dan di fahami oleh keumuman jama’ahnya. Untuk itu menggunakan terjemah ketika khutbah setelah di bacakan lapadznya dengan menggunakan bahasa arab itu lebih baik karena jauh lebih di mengerti oleh jama’ah, meskipun khutbah dengan bahasa arab itu sudah cukup.

Termasuk dari penerangan isi khutbah yang di terjemahkan ke dalam bahasa-bahasa daerah yang ada di indonesia seperti khutbah bahasa sunda misalnya yang memang secara uraiannya itu menjelaskan kembali tujuan dan isi daripda khutbah dengan bahasa arab. Tidak hanya untuk khutbah jumat yang hukumnya wajib, khutbah dengan teks bahasa sunda ini juga sering di gunakan pada khutbah-khutbah sunnah seperti khutbah idul adha dan khutbah idul fitri.

Tidak ada salahnya memang jika penerangan dari khutbah tersebut lebih dijelaskan pula dengan bahasa-bahasa yang lebih di mengerti dan di pahami oleh jama’ah berdasarkan daerahnya. Bahkan itu di anjurkan sekali dengan tujuan supaya tidak adanya kesalahfahaman dalam mengartikan isi khutbah tersebut, bahkan mengertinya akan isi khutbah oleh jam’ah menurut sebagian ulama ahli Fiqih itu termasuk pada rukun khutbah atau rukun jum’at.

Contoh Teks Khutbah Jumat Singkat dan Jelas Bahasa Sunda

Seyogyanya dari itu maka penting kiranya terlebih khusus bagi orang sunda dan umumnya bagi semua jama’ah sholat jumat dalam memahami arti daripada khutbah terutama dari segi rukunnya. Sebab menurut kajian ilmu fiqih khutbah itu satu tingkatan dengan mengerjakan sholat dalam hal kesucian dan tata cara pelaksanaannya baik oleh si khotib maupun bagi jama’ah-jama’ah sholat jumat.

Juga perlu diperhatikan juga dari hal-hal yang menjadi syarat syah khutbah itu sendiri, sebab jika tidak syarat maka tidak ada pula yang di syaratkannya, ataupun dari hal-hal yang bisa mengakibatkan terganggunya kelancaran khutbah sehingga tidak mendapatkan pahala dari pelaksanannya. Sehingga dengan uraian singkat padat lewat contoh khutbah jumat bahasa sunda ini bisa menjadi contoh terbaik bagi kita semua.

Khutbah Pertama:

بِّسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى أَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِالْهُدَى وَدِيْنِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّيْنِ كُلِّهِ. أَرْسَلَهُ بَشِيْرًا وَنَذِيْرًا, وَدَاعِيًا اِلَى اللهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُّنِيْرًا أَشْهَدُ أَنْ لآ اِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ. شَهَادَةً أَعْدَهَا لِلْقَآئِهِ ذُخْرًا وَاَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهْ. اَرْفَعَ البَرِيَّةَ قَدْرًا اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا اَمَّا بَعْدُ فَياَ اَيُّهَا النَّاسُ إِتَّقُوا اللهَ فِيْمَآ اَمَرْ, وَانْتَهُوْا عَمَّا نَهَى عَنْهُ وَزَجَرَ فقال الله تعالى في كتابه الكريم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ وَمِن سَائِرالآية فقال إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ . لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَة صدق الله العظيم

Para Hadirin sidang Jumat Rahimakumullah,

Sadaya puji kagungan Allah anu tos ngutus Rasul-Na kalayan nyandak petunjuk sareng Agama anu hak, anu ngajelaskeun sagala rupi dina perkara Agama, diutusna Rasul sebagai pembawa berita gembira ka umatna jeung sebagai peringatan, anu nyeru kana Agama Allah, jeung sebagai lampu anu penerang. Hayu urang sami-sami panjatkeun puji sinareng syukur ka Alloh SWT, kana mangrupi-rupi limpahan Rahmat sareng karunia Allah berupa iman sareng Islam. Urang sadayana nyaksi kana yen saestuna henteu aya Pangeran anging Allah anu sahiji, henteu aya anu ngarencangan ka manten-Na.

Oge urang sadaya nyaksi kana yen saestuna kangjeng Nabi Muhammad eta Hamba Allah sareng Rasul-Na, anu dikuatkeun ku pirang-pirang ayat sareng pirang-pirang Mukjizat. Rohmat sinareng salam mugia salamina tetep dilimpahkeun ka mantenna, oge ka kulawargina, ka para sahabatna, sareng ka sadaya pengikutna dugikeun ka akhir zaman.

Para Hadirin sidang Jumat Rahimakumullah,
Sagala rupi anu disabdakeun ku Jungjunan urang sadayana, Kangjeng Nabi Muhammad SAW, eta pasti bener jeung teu perlu diragukeun. Teu mungkin Kangjeng Rasul ngucapkeun perkataan bohong, Satiap jalma mukmin percaya kalayan yakin, naon rupa perkara anu tos di terangkeun ku anjeuna, oge diperingatkeun ka umatna pasti perkara bener.

Di zamana Rasulullah henteu saeutik jalma anu ngaragukeun, bahkan ngahina jeung ngalecehkeun kana sabda Rasulullah, nyaeta jalma-jalma kafir jeung jalma-jalma munafiq Di antawis akidah anu wajib diimani ku urang tina perkara anu tos dikabarkeun ku Rasulullah, nyaeta urang iman kalayan yakin kana poe kiamat anu bakal terjadi sebagai tanda akhirna kahirupan manusa di alam dunia, anu mana dina waktu eta sagala rupi kahirupan di alam dunia iyeu bakal binasa. Dawuhan Allah dina surat Ar-rahman;

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ

Semua yang ada di bumi itu akan binasa. (26)

وَيَبْقَىٰ وَجْهُ رَ‌بِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَ‌امِ

Dan tetap kekal Dzat Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.(27) (QS: Ar-Rahman :26-27) Oge dina surat Al-Waqi’ah

إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ

Apabila hari kiamat terjadi (1)

لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَةٌ

Tidak ada seorang pun dapat berdusta tentang kejadiannya (2) (QS: Al-Waqi’ah :1-2)

Para Hadirin sidang Jumat Rahimakumullah,
Tina berbagai keterangan anu dijelaskeun dina Al-Qur’an sareng Hadits, kadatangan poe kiamat ditandaan ku datangna rupa-rupa fitnah jeung ujian ka satiap jalma. Imam Bukhari sareng Imam Muslim ngariwayatkan dina hadits anu seueur, diantawisna ti Ti Sahl bin Sa’id anjeuna nyarios;

حَدَّثَنَا سَهْلُ بْنُ سَعْدٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ بِإِصْبَعَيْهِ هَكَذَا بِالْوُسْطَى وَالَّتِي تَلِي الْإِبْهَامَ بُعِثْتُ وَالسَّاعَةُ كَهَاتَيْنِ

Artinya: “Aku melihat Rasulullah SAW bersabda dengan mengisyaratkan jari telunjuk dan tengahnya demikian dan bersabda: “Aku diutus dan kiamat seperti dua jariku” (HR Bukhari 4555)

Dina Hadits anu sanesna ti Usamah bin Zaid, anjeuna nyarios, “Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah naik ke atas salah satu bangunan tinggi di kota Madinah, lalu bersabda, ‘Tahukah kalian apa yang aku lihat?‘Sesungguhnya aku benar-benar melihat huru-hara terjadi di sela-sela rumah-rumah kalian seperti turunnya hujan.’”

Di antawis tanda-tanda besar menjelang datangna kiamat, sakumaha seueur di peringatkeun ku Rasulullah nyaeta bakal kaluarna Al-masih Dajjal di akhir zaman. Henteu diutus hiji Nabi, anging pasti nepikeun peringatan ka umatna ngeunaan bakal datangna dajjal sebagai ujian besar di akhir zaman, Maka berita ngeunaan fitnah dajjal iyeu, oge kedah di peringatkeun ku urang secara turun temurun, sabab urang henteu terang, dina generasi anu mana dajjal bakal turun.

Tina rupi-rupi tanda akhir zaman anu seueur diterangkeun ku Rasulullah, tos seueur kabuktian terjadi di jaman ayeuna, diantawisna: Pakewuhna Huru-hara anu terjadi di wilayah timur tengah, pembantaian besar-besaran orang yahudi ka kaum Muslim di Palestina, pengusiran jeung pembunuhan di Suriyah, di Irak, di Iran, jeung negara-negara Islam lainna. Umat Islam bener-bener terancam ku kebencian negara-negara kafir.

وَلَن تَرْ‌ضَىٰ عَنكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَ‌ىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

Orang-orang Yahudi dan Nashrani tidak akan senang kepadamu hingga kamu mengikuti millah mereka

Iyeu katerangan dina Al-Qur’an (QS. Al-Baqarah: 120) anu ngajelaskeun yen jalma-jalma kafir teh Kacida gedena kebencianana ka Umat Islam, maranehna ngalakukeun sagala daya jeung upaya keur ngancurkeun umat Islam ku cara ngamangpaatkeun faham-faham Islam anu ekstim, saperti Islam Syi’ah, ISIS, Islam Liberal, Sufiyani, jeung macem-macem aliran lainna dijadikeun fitnah ku maranehanana yen Islam teh agama teroris, sahingga ku cara kitu maranehanana boga alesan keur ngagempur negara-negara Islam. ngahalalkeun pembunuhan secara besar-besaran. Hal iyeu luyu pisan jeung naon anu tos di beritakeun ku Rasulullah SAW 14 abad kalangkung.

عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ” يَتَقَارَبُ الزَّمَانُ ، وَيُقْبَضُ الْعِلْمُ ، وَتَظْهَرُ الْفِتَنُ ، وَيُلْقَى الشُّحُّ ، وَيَكْثُرُ الْهَرْجُ ” . قَالُوا : وَمَا الْهَرْجُ ؟ قَالَ : ” الْقَتْلُ الْقَتْلُ ” .رواه البخاري

Ti Abu Hurairah Radliyallahu ‘anhu ti Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam anjeuna ngadawuh,-:” zaman semakin dekat, ilmu dicabut, dan muncul berbagai fitnah, kekikiran meraja rela dan banyak terjadi alharaj , Para sahabat tumaros:” apa itu Haraj ya Rasulullah:? Rasulullah ngawaler:”pembunuhan, pembunuhan. (HR. Bukhari).

Tanda-tanda sanesna anu tos di kabarkeun ku Rasulullah ka umatna nyaeta dina salah sahiji hadits;

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَحْسِرُ الْفُرَاتُ عَنْ جَبَلٍ مِنْ ذَهَبٍ فَيَقْتَتِلُ النَّاسُ فَيُقْتَلُ مِنْ كُلِّ مِائَةٍ تِسْعُونَ أَوْ قَالَ تِسْعَةٌ وَتِسْعُونَ كُلُّهُمْ يَرَى أَنَّهُ يَنْجُو

Hadis riwayat Abu Hurairah ra. anjeuna nyarios, Rasulullah saw. ngadawuh, Kiamat tidak akan terjadi sebelum sungai Efrat kering dan memunculkan gunung emas, orang-orang saling bunuh-bunuhan untuk mendapatkannya, dari setiap seratus orang, ada sembilan puluh sembilan yang terbunuh, setiap orang berkata, Barangkali akulah yang selamat”

Sungai Eufrat teh hiji sungai anu panjangna sekitar 2,700 km, di kawasan asia bagian barat, hulu sungaina aya di Turki, jeung muarana aya di teluk persia panjangna ngaliwatan 3 Negara nyaeta Turki, Suriah, jeung Irak. Sedengkeun dina waktu ayeuna sungai eufrat terbukti mulai saat, sahingga penduduk sajumlah kota jeung negara anu kaliwatan ku sungai eufrat iyeu mulai pada nunggu-nungu munculna harta karun gunung emas, sakumaha anu di beritakeun dina Hadits, padahal di jaman Rasulullah, jalma-jalma teu percaya kana bakal saatna iyeu sungai, Tanda-tanda lainna ngeunaan deukeutna kiamat sakumaha dina Hadits anu diriwayatkeun ku (HR. Ibnu Abi Syaibah dan al-Arzaqi) ;

“Apabila kalian telah melihat galian-galian besar di Makkah, dan bangunan-bangunannya menjulang tinggi melebihi pegunungannya, maka ketahuilah bahwa kiamat telah mendekatimu.” Rasulullah SAW oge ngabarkeun bahwa kiamat akan terjadi jika Assa’ah telah membentang bayangannya sehingga bayangan Kabbah tidak lagi tampak.

Di jaman Rasulullah Assa’ah ditafsirkeun sebagai waktu atawa mungkin kana waktu kiamat. Sedengkeun anu terjadi di jaman ayeuna di sagigireun Masjidil Haram aya hiji menara anu kalangkangna nutupan kalangkang Ka’bah nyaeta menara “jam” sebagai penunjuk waktu Sebagian peneliti nganggap yen iyeu pisan anu di sabdakeun ku Rasulullah teh nyaeta condong kana gedung-gedung anu ayeuna tambah padet di sagigireun Ka’bah Allahu A’lam… Sedengkeun anu disebut “galian-galian besar di Mekkah”, ayeuna mangrupakeun terowongan-terowongan anu tembus di handapeun gunung-gunung keur nyambungkeun jalan raya. Dina hadits anu lain;

عن أبي هريرة رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى تَقْتَتِلَ فِئَتَانِ عَظِيمَتَانِ يَكُونُ بَيْنَهُمَا مَقْتَلَةٌ عَظِيمَةٌ دَعْوَتُهُمَا وَاحِدَةٌ

Artinya: “Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga dua kelompok besar saling berperang, dan banyak terbunuh di antara dua kelompok tersebut, yang seruan mereka adalah satu.

Hadits iyeu luyu jeung anu keur lumangsung ayeuna nyaeta perang antara Islam Syi’ah jeung Islam Sunni di wilayah Iran.

Para Hadirin sidang Jumat Rahimakumullah, Seeur pisan Fenomena-fenomena anu terjadi dizaman ayeuna saluyu sareng anu di kabarkeun ku Rasulullah dina hadits anu seueur, ngabuktikeun yen benerna sabda Rasulullah anu diberitakeun sekitar 1400 tahun anu kalangkung. Hal iyeu mangrupikeun peringatan akhir zaman anu mana urang kedah mulai waspada jeung mawas diri, nyanghareupan fintah akhir jaman.

Kumargi kitu, hayu urang sami-sami tingkatkeun kataqwaan ka Allah SWT, miara diri sareng keluarga tina berbagai fitnah anu bakal terjadi, ku jalan ngalaksanakeun naon rupi anu di parentahkeun ku Allah, sareng nebihan naon rupi larangana-Na Mudah-mudahan Allah SWT nyalametkeun ka urang sadayana tina fitnah Dajjal, jeung fitnah-fitnah anu sanesna. Aamiin…

بَارَكَ اللهُ لِي وَلَكُم بِالقُرأنِ الكَرِيمِ ، وَنَفَعَنِيْ بِمَافِيهِ مِنَ الأياَتِ وَالذّكْرِ الحَكِيمِ ، أَقُولُ قَولِ هذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ المُسْلِمِيْنَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ . إِنَّهُ هُوَ الغَفُوْرُ الرَحِيْمُ

Khutbah Kadua:

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ وَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمَيْنَ وَأَشْهَدُ أَلَّا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ. وَصَلُّوْا وَسَلِّمُوْا رَعَاكُمُ اللهُ عَلَى مُحَمَّدِ ابْنِ عَبْدِ اللهِ كَمَا أَمَرَكُمُ اللهُ بِذَلِكَ فِي كِتَابِهِ أَمَّابَعْدُ فياأيها المسلمون أوصيكم وإياي بتقوى الله عز وجل والتَّمَسُّكِ بهذا الدِّين تَمَسُّكًا قَوِيًّا فقال الله تعالى في كتابه الكريم إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً الأحزاب:56 اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ وَارْضَ اللَّهُمَّ عَنِ الخُلَفَاءِ الرَّاشِدِيْنَ الأَئِمَّةِ المَهْدِيِيْنَ أَبِيْ بَكْرِ وَعُمَرَ وَعُثْمَانَ وَعَلِي وَارْضَ اللَّهُمَّ عَنِ الصَّحَابَةِ أَجْمَعِيْنَ، وَعَنِ التَابِعِيْنَ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ وَعَنَّا مَعَهُمْ بِمَنِّكَ وَكَرَمِكَ وَإِحْسَانِكَ يَا أَكْرَمَ الأَكْرَمِيْنَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدُّعَاءِ. اللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا، وَاجْعَلْ تَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا، وَلا تَدَعْ فِيْنَا وَلا مَعَنَا شَقِيًّا وَلا مَحْرُوْمًا اَللَّهُمَّ أَعِزَّ الإِسْلَامَ وَالمُسْلِمِيْنَ وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَالمُشْرِكِيْنَ وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنَ وَاجْعَلْ هَذَا البَلَدَ آمِنًا مُطْمَئِنَّ وَسَائِرَ بِلَادِ المُسْلِمِيْنَ اَللَّهُمَّ آمِنَّا فِي دَوْرِنَا وَأَصْلِحْ أَئِمَّتَنَا وَوُلَاةَ أُمُوْرِنَا وَاجْعَلْ وِلَايَتَنَا فِيْمَنْ خَافَكَ وَاتَّقَاكَ وَاتَّبَعَ رِضَاكَ يَارَبَّ العَالَمِيْنَ اَللَّهُمَّ لَا تَرُدْنَا خَائِبِيْنَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِوَالِدَيْنَا وَلِلْمُؤْمِنِيْنَ يَوْمَ يَقُوْمُ الْحِسَابِ رَبَّنَا اغْفِرْ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوْبِنَا غِلًّا لِلَّذِيْنَ أَمَنُوْا رَبَّنَا إِنَّكَ غَفُوْرٌ رَحِيْم رَبَّنَا آتِنَا في الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ عِبَادَ اللهِ :إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي القُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ

Contoh teks khutbah jumat singkat dan jelas bahasa sunda tentang puasa, pendidikan, idul fitri, bulan syawal, isra miraj dan yang lainnya semoga bisa menjadi catatan penting di saat kita akan berkhutbah.